Bor - Profile Decoratiuni si Ornamente din Polistiren

Accesați conținutul

Meniul Meu

Hobby > Chimie

Borul

Stare naturala

Borul nu apare liber in natura ci numai combinat cu oxigenul. Acidul boric, B(OH)3, se formeaza in scoarta pamantului prin descompunerea silicatilor care contin bor, cu apa calda. Intr-o regiune din centrul Italiei (Toscana) emana din pamant vapori de apa care antreneaza acidul boric. La racire se depune acid boric, exploatabil industrial. Cel mai important mineral de bor este kernitul, Na2B4O7*4H2O. Din kernit se fabrica boraxul, cu aceeasi compozitie dar cu 10 H2O, acidul boric si alti compusi ai borului. Alte minerale de bor sunt borocalcita, CaB3O4(OH)3*4H2O; boronatrocalcita, Na2B4O7*Ca2B6O11*16H2O si colemanita, CaB3O4(OH)3*H2O.

Borul elementar

Obtinere

Borul se obtine prin incalzirea oxidului de bor, B2O3, cu metale ca Na, K, Mg sau Al. Reactia aceasta necesita temperatura ridicata, deoarece legatura bor-oxigen este o legatura puternica. Se obtine asa-numitul bor amorf, o pulbere bruna negricioasa compusa din bor impurificat cu metalul ce a servit ca agent reducator si cu metale provenind din recipientul in care s-a efectuat reactia. Bor pur, cristalizat, se obtine prin procedeul van Arkel si de Boer. De asemenea se obtine bor pur prin disocierea termica a diboranului.

Proprietati fizice

Borul formeaza cristale cenusii, opace, cu aspect si luciu metalic. Densitatea este 2.33 g/cm3 (la 20º) si duritatea 9.3, comparabila cu a diamantului. Conductibilitatea electrica, foarte mica, creste la incalzire si este deci o conductibilitate de semiconductor. Borul nu este solubil, fara combinare chimica, in nici un solvent.

 
Copyright 2018. All rights reserved.
Înapoi la conținut | Inapoi la Meniul meu