Brom - Profile Decoratiuni si Ornamente din Polistiren

Accesați conținutul

Meniul Meu

Hobby > Chimie

Bromul

Stare naturala

Bromul se gaseste, in concentratie mica sub forma de ioni Br -, in apa de mare, din care se extrage. De asemenea se gaseste, sub forma de bromuri cristalizate, in straturile superioare ale anumitor saline, impreuna cu cationii Na+, K+ si Mg2+. Apele extrase impreuna cu petrolul din sonde contin pana la 0.5% ioni Br -.

Obtinere

Bromul se poate obtine din bromuri solubile, prin electroliza. In practica se foloseste aproape numai deslocuirea din ioni de bromura cu clor molecular.

Proprietati fizice

Bromul molecular este, la temperatura si presiunea ambianta, un lichid brun-rosietic. La temperatura camerei, bromul lichid degaja vapori bruni, grei. Densitatea bromului, la 0º, este 3.19 g/cm3. Solubilitatea in apa este 3.5%, la 25º. Solutia in apa, numita apa de brom, are o culoare rosie-bruna. Bromul se amesteca, in orice proportie, cu lichide organice ca sulfura de carbon, CS2, cloroformul, CHCl2, benzenul, C6H6 etc.

Ca si clorul, bromul are un miros puternic, sufocant (bromos=miros) si este toxic. Bromul lichid produce arsuri pe piele.

Utilizari

Cantitati mari de brom servesc, sub forma de bromura de argint, AgBr, la fabricarea filmelor si hartiilor fotografice. Se mai utilizeaza la fabricarea unor medicamente si unor coloranti organici.

 
Copyright 2018. All rights reserved.
Înapoi la conținut | Inapoi la Meniul meu