Clor - Profile Decoratiuni si Ornamente din Polistiren

Accesați conținutul

Meniul Meu

Hobby > Chimie

Clorul

Stare naturala

Clorul se gaseste in apa de mare sub forma de ioni de clorura, Cl-, si in zacaminte imense de clorura de sodiu, in scoarta pamantului. Acestea se exploateaza prin metode miniere, in saline, sau prin dizolvare in apa introdusa prin sonde. Zacamintele de sare s-au format prin evaporarea unor mari sau lagune, in epoci geologice trecute. La evaporarea apei de mare se depune intai NaCl pura, iar din lichidul muma rezidual cristalizeaza, la sfarsit, amestecuri de cloruri ( si bromuri) de potasiu si magneziu. Acestea se gasesc, in straturile superioare, subtiri, ale unor saline.

Obtinere

Se obtine clor molecular prin disocierea termica a clorurilor unor metale nobile, prin oxidarea acidului clorhidric si prin electroliza clorurii de sodiu. Aceasta metoda din urma este singura utilizata industrial, in prezent.

Proprietati fizice

La temperatura si presiunea obisnuita, clorul molecular este un gaz galben-verzui (hloros=verde).
La presiunea de 1 atm, clorul poate fi lichefiat (p.f. -34º). La 0º presiunea de vapori a clorului este 4 atm, iar la 20º este 6 atm. Densitatea clorului lichid, la 0ºC este 1.47 g/cm3.
Clorul lichid, uscat, se conserva si se transporta in cilindri sau cisterne de otel, cu care nu reactioneaza.

Actiunea asupra organismelor vii

Clorul are un miros puternic, sufocant. Inspirat impreuna cu aer, chiar si in concentratie mica, clorul are un efect iritant asupra aparatului respirator, in special asupra membranei plamanului, care devine permeabila pentru plasma sanguina (lichidul incolor in care sunt suspendate celulele rosii ale sangelui). Alveolele plamanului umplandu-se cu plasma, acest organ nu isi mai poate indeplini functiunea (se produce un edem pulmonar)
Clorul este o otrava si pentru microorganisme si serveste, de aceea, in concentratie mica, ca dezinfectant pentru apa de baut.

Utilizarile tehnice ale clorului molecular

Clorul se fabrica, in lumea intreaga, in cantitati uriase (alaturi de hidroxidul de sodiu, in raportul aproximativ de 35 Cl2: 40 NaOH). Dintre utilizarile clorului (in afara de cele mentionate, de dezinfectant si decolorant), cea mai importanta este ca materie prima in industria organica de sinteza. Una dintre substantele organice, fabricata in foarte mari cantitati, este policlorura de vinil (-CH2-CHCl-)n (continut in clor, cca. 55% in greutate).

 
Copyright 2018. All rights reserved.
Înapoi la conținut | Inapoi la Meniul meu