Metale alcaline - Profile Decoratiuni si Ornamente din Polistiren

Accesați conținutul

Meniul Meu

Hobby > Chimie

Litiul Sodiul Potasiul Rubidiul Cesiul Franciul

Stare naturala si obtinere

Sodiul si potasiul fac parte din elementele cele mai raspandite pe suprafata pamantului. Litiul este mai putin frecvent ; rubidiul si cesiul sunt elemente rare.
Metalele alcaline sunt componente importante ale silicatilor naturali, insolubili. Prin degradarea acestora, metalele alcaline se transforma in saruri solubile in apa. Ionii de potasiu raman, in cea mai mare parte, absorbiti de componentele coloide ale solului, unde joaca un rol deosebit de important pentru viata plantelor, care absorb ioni de potasiu prin radacinile lor. Sodiul, absorbit mult mai slab de sol, trece in apele raurilor si se acumuleaza in mari si oceane. Asa se explica faptul ca apa de mare contine ioni de sodiu in proportie mult mai mare decat ioni de potasiu.
Prin evaporarea unor mari interioare, separate de ocean prin fasii de pamant (lagune), in epoci geologice trecute (incepand cu cea primara pana la cea tertiara), sau format in diferite regiuni ale globului, intre altele in Romania, imense zacaminte de sare. Masivele acestea au adesea intinderi de mai multi kilometri patrati si grosimi de mai multe sute de metri si contin deci sute de milioane de metri cubi de sare. Clorura de sodiu este materia prima pentru obtinerea sodiului metalic si a tuturor combinatiilor acestui metal, folosite in tehnica.
Desi potasiul este mult raspandit in natura, zacamintele concentrate de saruri de potasiu sunt rare. Mineralele de potasiu mai frecvente sunt silvina, KCl, si amestecul acesteia cu NaCl, silvinita. Saruri de potasiu se gasesc de multe ori ca saruri mixte, impreuna cu saruri de magneziu si calciu, de obicei in straturile superioare ale salinelor. Aceste saruri mixte cristalizeaza, la evaporarea apei de mare, dupa depunerea componentei principale, clorura de sodiu.
Litiul apare in unii silicati cum este spodumenul. Principalul mineral din care se izoleaza litiu este ambligonita, LiAl[PO4F].
Rubidiul si cesiul insotesc, in cantitati mici, sodiul si potasiul, atat in silicati, cat si in unele saruri mixte naturale, cum este carnalita.
Franciul, un element radioactiv, a fost obtinut pana in prezent in cantitati prea mici spre a fi studiat in amanunt, dar suficiente pentru a se putea stabili ca are proprietati de metal alcalin.

Obtinere

Toate metalele alcaline se pot prepara prin electroliza sarurilor lor (de obicei a halogenurilor) in stare topita. Rubidiul si cesiul se obtin prin reducerea hidroxizilor cu metale, ca magneziu, calciu sau zirconiu, in atmosfera inerta sau vid.

Proprietati fizice

Proaspat taiate, metalele alcaline au un luciu metalic alb argintiu, care la aer dispare dupa scurta vreme si se mentine neschimbat numai in vid sau intr-o atmosfera de gaz inert.
Punctele de topire ale metalelor alcaline sunt joase, in comparatie cu ale altor metale, si descresc cu numarul atomic. Sodiul metalic se transporta in vagoane cisterna prevazute cu serpentine de incalzire, pentru topirea metalului. Aliajul de sodiu si potasiu, in proportia atomica 1:2, are p.t. 4.5º prezentandu-se, la temperatura camerei, ca un lichid argintiu mobil.
Densitatile sodiului si potasiului sunt mai mici decat ale apei ; litiul este chiar mai usor decat petrolul si pluteste peste acest lichid :
       Li        Na        K        Rb        Cs
d (g/cm3)        0.53        0.97        0.86        1.53        1.87


Metalele alcaline sunt moi si compresibile. Cel mai dur dintre ele, litiul, este mai moale decat talcul, primul mineral din scara duritatilor ; cesiul, metalul cu cea mai mica duritate din aceasta serie, are aproximativ consistenta cerii. Sodiul poate fi usor presat ca sarma, cu prese de mana la temperatura camerei.
Conductibilitatile electrice ale metalelor alcaline sunt mari, fiind intrecute numai de ale argintului, cuprului si aurului. Conductibilitatea sodiului este 30% din a argintului. Conductibilitatile termice sunt, de asemenea, mari.

 
Copyright 2018. All rights reserved.
Înapoi la conținut | Inapoi la Meniul meu