Seleniu - Profile Decoratiuni si Ornamente din Polistiren

Accesați conținutul

Meniul Meu

Hobby > Chimie

Seleniul


(Seleniul elementar)

Stare naturala si obtinere


Seleniul insoteste, in cantitati mici, sulful, in zacamintele de sulfuri. La arderea acestora, in fabricile de acid sulfuric, seleniul se depune ca element, in camerele de desprafuire si in namolul de pe fundul camerelor de plumb.

Forme alotropice

1. Seleniul rosu se obtine, prin evaporare, din solutiile seleniului amorf in sulfura de carbon. Cristalizeaza in sistemul monoclinic, in doua forme polimorfe, ? si ?, ambele compuse din molecule Se8, analoge cu ale sulfului. Incalzite si apoi racite incet, ambele forme se transforma in seleniu cenusiu, forma alotropica cea mai stabila.
2. Seleniul amorf este o pulbere bruna, care se formeaza la reducerea oxiacizilor seleniului cu SO2.
3. Seleniul sticlos, amorf si el, ia nastere la racirea seleniului topit si este compus din macromolecule liniare, oranduite dezordonat.
4. Seleniul cenusiu sau seleniul metalic se formeaza ireversibil din toate celelalte forme prin incalzire la cca. 100º. Seleniul cenusiu cristalizeaza in sistemul hexagonal. Cristalele sunt formate din retele catenare rasucite spatial in forma de elice.

Formele rosii nu conduc curentul electric. Seleniul cenusiu este un semi-conductor. La intuneric, seleniul cenusiu conduce rau curentul electric ; prin iluminare conductibilitatea electrica creste mult, prin trecerea unui electron din banda de valenta in banda de conductie. Pe aceasta proprietate se bazeaza constructia celulelor fotorezistente cu seleniu.
Punctul de fierbere al seleniului este 688º. Vaporii de seleniu, la temperaturi superioare punctului de fierbere, sunt compusi din molecule Se2.

 
Copyright 2018. All rights reserved.
Înapoi la conținut | Inapoi la Meniul meu