Staniu - Profile Decoratiuni si Ornamente din Polistiren

Accesați conținutul

Meniul Meu

Hobby > Chimie

Staniul

Stare naturala

Aproape singurul minereu de staniu exploatat este casiterita, SnO2. Zacamintele de casiterita sunt relativ rare.
Staniul a fost cunoscut inca din cele dintai timpuri ale civilizatiei omenesti. Aliajul sau cu cuprul, bronzul, a fost primul aliaj utilizat pe scara mai mare in epoca preistorica si este mentionat in epopeele lui Homer. Din termenul grec cassiteros se trage si cuvantul romanesc cositor.

Staniul metalic

1. Staniul se obtine usor din bioxid de staniu prin reducere cu carbune, in cuptoare cu flacara directa. Prin topire se separa apoi de impuritatile pe care le mai contine.
Staniul este un metal alb ca argintul, lucios, cu duritate mica si rezistenta mecanica slaba, dar foarte ductil, asa ca poate fi usor laminat in foi subtiri (staniol). Are P.t. = 231.8ºC, P.f.=2270ºC.
Staniul obtinut prin solidificarea topiturii sau prin electroliza, numit staniu alb, este cristalizat in sistemul patratic. La indoirea unei vergele de staniu se aude un parait caracteristic, datorat frecarii cristalelor intre ele. Reteaua cristalina, unica in felul ei, a staniului alb este o retea metalica compacta. Densitatea staniului este 7.31 (20º).
La temperatura joasa este stabila o alta forma alotropica, staniul cenusiu, care se prezinta sub forma unei pulberi fara aspect metalic, cu densitatea 5.75 (20º). Punctul de transformare intre staniul alb si staniul cenusiu este cca. 18º.
2. Fata de aer si apa, la temperatura obisnuita, staniul este stabil La temperatura mai ridicata, de ex. putin peste punctul de topire, se oxideaza, transformandu-se in oxid stanic, SnO2. Cu halogenii, staniul reactioneaza dand tetrahalogenuri. De asemenea se combina cu sulful, la incalzire, dand sulfura stanoasa, SnS.

Utilizare

Staniul se utilizeaza, in mari cantitati, la fabricarea tablei albe. Aceasta se obtine prin inmuierea  tablei de fier, curatita in prealabil cu acid sulfuric, in staniu topit. Stratul subtire uniform de staniu protejeaza fierul de coroziune. In locurile zgariate, coroziunea fierului este insa puternica, findca se formeaza o pila electrica in care fierul este catodul. Tabla alba serveste mai ales la fabricarea cutiilor de conserve alimentare. Staniul nu este toxic, fiind complet insolubil, chiar in acizii organici diluati. Combinatiile sale solubile prezinta oarecare toxicitate, fara a fi periculoase.
Multe aliaje ale staniului sunt importante, astfel aliajul cu cuprul numit bronz, metalul alb pentru lagare si aliajul cu plumbul, folosit pentru "lipit" metale.

 
Copyright 2018. All rights reserved.
Înapoi la conținut | Inapoi la Meniul meu