Sulf - Profile Decoratiuni si Ornamente din Polistiren

Accesați conținutul

Meniul Meu

Hobby > Chimie

Sulful

Stare naturala

Sulful elementar, probabil de origine vulcanica, se gaseste  in cantitati mari in natura. Gazele vulcanice contin de multe ori bioxid de sulf. In litosfera se gasesc cantitati mari de sulf sub forma de sulfuri, mai ales de metale tranzitionale, si de sulfati.

Sulfurile cele mai raspandite, exploatate minier, sunt : pirita, FeS2, calcopirita, FeCuS2, galena, PbS si blenda, ZnS. Mult raspandit in natura este apoi sulfatul de calciu, ca ghips, CaSO4 * 2H2O si anhidrida, CaSO4, apoi sulfatul de strontiu sau celestina, SrSO4 si sulfatul de bariu sau barita, BaSO4. Apa de mare contine ioni de sulfat, SO4  2-.

Obtinere

Sulful natural se separa din rocile care il contin prin topire. Pentru purificare se distila apoi din retorte de fonta. Vaporii se conduc in camere mari de zid, in care se condenseaza. Daca temperatura din aceste camere este mai mica decat punctul de topire al sulfului rombic (cc. 112º), acesta se depune pe pereti sub forma de pulbere, numita floare de pucioasa ;  daca temperatura trece de punctul de topire (din cauza eliberarii caldurii de condensare) sulful se depune lichid si este apoi turnat in forme (pucioasa in bastoane).
In multe regiuni (de ex. in SUA, in statele Texas si Louisiana) se gaseste sulf elementar la adancimi de 150-200 m. Exploatarea se face prin sonde speciale, compuse din trei tuburi concentrice. Prin tubul exterior se pompeaza apa de 160-170º, care topeste sulful ; prin tubul interior se comprima aer care ridica la suprafata, prin tubul mijlociu, sulful topit (procedeul Frasch).
Metanul natural, din unele regiuni (de ex. din Franta de Sud), contine hidrogen sulfurat. Diferite gaze industriale, de ex. gazul de cocserie si unele gaze de rafinarie, contin de asemenea H2S. Acesta poate fi izolat prin dizolvare in anumiti solventi, de ex. in baze slabe cu care formeaza, la rece, saruri ; solutia acestor saruri, incalzita, degaja H2S si poate fi utilizata din nou. Hidrogenul sulfurat ars incomplet in aer, peste un catalizator de oxid de aluminiu si oxid de fier (bauxita naturala) da sulf elemetar si apa. Caldura de reactie este suficienta pentru a mentine aparatul la temperatura de reactie de cca. 500º (procedeul Claus).

Utilizare

Cantitati mari de sulf servesc (in tarile bogate in sulf) la fabricarea acidului sulfuric. Alta utilizare importanta a sulfului este ca reactant principal la vulcanizarea cauciucului. Sulful in pulbere, sau in suspensie coloida, este un fungicid important, mult utilizat in agricultura. Din sulf si carbune de lemn se fabrica sulfura de carbon, CS2. Sulful serveste, in sfarsit, in sinteza multor substante organice : acceleratori de vulcanizare, agenti de flotatie pentru minereuri, aditivi pentru uleiuri de uns, coloranti si medicamente.

Sulful elementar nu este toxic pentru animalele superioare.

 
Copyright 2018. All rights reserved.
Înapoi la conținut | Inapoi la Meniul meu